Jak na zdravé vlasy

Každý z nás touží po zdravých a kvalitních vlasech.  Jejich snížená kvalita a nadměrné vypadávání však trápí nejednoho z nás. Největším nepřítelem je pro naše vlasy stres, špatná péče, nevhodná strava a nedostatečný přísun správných živin. Které to jsou a jak přesně kvalitu našich vlasů ovlivňují, se dozvíte v tomto článku.

 

Vitamin D

Vitamin D přispívá ke správnému vstřebávání vápníku v našem těle. Notoricky známý je vliv vápníku na zuby a kosti. Méně už se ale ví o jeho důležitosti pro vývoj zdravých vlasových folikul a tedy pro růst vlasů. Nedostatek vitaminu D vede ke zpomalení růstu vlasů a jejich vypadávání. Přirozeně jej získáváme hlavně ze slunečního záření. V menší míře potom z potravin. Bohaté na vitamin D jsou ryby, mléčné výrobky, vejce, houby nebo játra. Protože ale z potravin získáváme pouze asi 10 % tohoto vitaminu a slunečního záření u nás není dostatek na pokrytí tvorby potřebného množství vitaminu D, je vhodné podpořit jej kvalitními doplňky stravy.

 

Vitamin C

Vitamin C patří mezi antioxidanty, které chrání naše tělo a vlasy před volnými radikály. Také přispívá ke tvorbě kolagenu a podporuje vstřebávání železa a zinku, prvků zmírňujících vypadávání vlasů a podporujících jejich růst. Jeho hlavním zdrojem je ovoce a zelenina.

 

Biotin

Výrazný vliv na kvalitu vlasů má vitamin D7, známý též jako biotin. Jeho nedostatek vede ke špatnému prokrvování a vyživování pokožky, což má za následek vypadávání vlasů. K nejbohatším zdrojům biotinu patří žloutky, hovězí maso, ořechy, sója, mléčné výrobky, játra či ledviny.

 

Zinek

Zinek patří mezi stopové prvky, ale v našem těle hraje důležitou roli. Podílí se na růstu a obnově tkání a stimuluje maz-vylučující žlázy, které jsou důležité pro správnou funkci vlasových folikul. Zdravé vlasové folikuly jsou zásadní pro zmírnění vypadávání vlasů. Zinek rovněž zpomaluje šedivění vlasů. Jeho zdrojem jsou luštěniny, dýňová semínka, ovesné vločky, ořechy nebo třeba hořká čokoláda.

 

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se v kosmetickém průmyslu běžně využívá. Má schopnost absorbovat vodu z okolního prostředí a hydratovat tak vlasové kořínky. Díky tomu budou vaše vlasy nejen vyživené a pružné, ale budou také méně vypadávat. Naše tělo je schopno přirozeně si kyselinu hyaluronovou vytvářet. Tato schopnost však s přibývajícím věkem klesá, a to se projevuje na naší pleti a vlasech. Je proto na místě ji pravidelně doplňovat. To lze potravinami obsahujícími kyselinu hyaluronovou přirozeně, jako jsou například banány, sója či vnitřnosti, nebo ve formě doplňků stravy.

 

 

Kolagen

Kolagen je důležitým proteinem tvořícím základ pojivových tkání. Podporuje růst vlasů a zmírňuje jejich vypadávání. Stejně jako u kyseliny hyaluronové i zde platí, že schopnost našeho těla si jej samo produkovat klesá s přibývajícím věkem, a kolem 25 roku si ho už nedokážeme vyrobit dostatek na to, abychom byli schopni pokrýt jeho potřebu. Proto bychom také kolagen měli pravidelně doplňovat. Poděkují nám nejen naše vlasy, ale také pleť a klouby. Přirozeně se kolagen vyskytuje nejvíce v želatině a v kostech, tedy bohaté na kolagen jsou různé masové vývary. Existují také potraviny napomáhající našemu tělu ve vlastní tvorbě kolagenu. Patří mezi ně například ryby a mořské plody, vaječné bílky či nejrůznější ořechy a semínka.