Jaké doplňky stravy užívat v těhotenství

Těhotenství je jedním z nejkrásnějších období v životě ženy. Nejkrásnějším, ale také nejnáročnějším. Vaše energetická spotřeba se zvýší přibližně o 300 kcal denně a vaše tělo bude požadovat mnohem více živin, než tomu bylo doposud. A kromě toho, že musíte živit svoje tělo, musíte se také postarat o správný růst a vývoj dítěte. Proto dbejte nejen na dostatečný příjem potravy obecně, ale zejména na dostatečný příjem potřebných živin a vitaminů. Které to jsou a jak je vhodně doplňovat se dočtete v následujícím článku.

Klíčové živiny pro správný růst a vývoj dítěte

Všude se dočtete, že byste měli dbát na vyváženou stravu a příjem vhodným živin. Ale cože je to vlastně ta vyvážená strava? A které že jsou ty vhodné živiny? Pro správný vývoj a růst dítěte je zapotřebí přes 40 různých živin. Ty nejdůležitější jsme pro vás shrnuli zde. 

 

Vitamin D

Vitamin D patří v období těhotenství mezi ty vůbec nejdůležitější. Napomáhá vstřebávání vápníku, který je klíčový pro správný vývoj kostí. Nedostatek vitaminu D může vést kromě potížím s kosterní soustavou, jako je křivice, také k nejrůznějším alergiím a ekzémům.  

Naše tělo je schopno si vitamin D vytvářen samo díky slunečnímu záření. Avšak zejména v zimních měsících, kdy je sluníčka málo, si tělo není schopno vytvořit vitaminu D dostatek. Je proto nezbytné jej doplňovat vhodnou stravou. Mezi přírodní zdroje vitaminu D patří ryby, margaríny či vejce. Protože jak už bylo řečeno, v těhotenství potřebuje tělo tohoto vitaminu více, než obvykle, doporučujeme doplňovat přírodní zdroje vitaminu D vhodnými doplňky stravy.

 

Kyselina listová

Kyselina listová, neboli vitamin B9, je dalším z důležitých vitaminů, které by neměly ve stravě v době těhotenství chybět. Podílí se na dělení buněk a tím pádem na tvorbě tkání. Má zásadní vliv na správný vývoj mozku a nervové soustavy a je klíčová také pro správnou krvetvorbu. Její nedostatek může vést k vrozeným vadám u dítěte a k anémii u matky.

Příjem kyseliny listové je vhodné zvýšit již před plánovaným těhotenstvím. Jejími hlavními zdroji jsou tmavá zelenina v syrovém stavu, citrusy a játra. Opět ji lze doplnit také formou doplňků stravy. 

 

Kolagen

Další nezbytnou živinou, nejen pro vyvíjející se plod, je kolagen. Je důležitý pro správný vývoj kostí a chrupavek, kůže a dalších tkání. Maminkám pomůže od bolesti kloubů, padání vlasů či tvorbě strií, a rovněž může, díky schopnosti zvyšování pružnosti tkání, pozitivně ovlivnit porod.  

Jeho přirozenými zdroji jsou kosti, například v podobě masových vývarů, nebo želatina. Příjem kolagenu můžete opět doplnit vhodnými doplňky stravy.

 

Hořčík

Hořčík je důležitý minerál, který ocení zejména maminky. Pomůže od bolestivých křečí, únavy či migrén. Je důležitý rovněž pro vývoj plodu, poněvadž hraje důležitou roli při dělení buněk a tvorbě tkání. Navíc pomáhá při výrobě energie, jejíž množství může být během těhotenství nedostatečné.  

Přirozeným zdrojem hořčíku jsou nejrůznější semínka a oříšky, listová zelenina, ale třeba i čokoláda, zejména ta s vyšším obsahem kakaa. Kromě klasických doplňků stravy ve formě tablet můžete zvolit také například hořčíkový olej sloužící k zevnímu užití. 

 

Vitamin C

Neopomenutelnou součástí výživy je také vitamin C. Tento antioxidant chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu, podporuje funkci nadledvinek a hraje klíčovou roli při tvorbě nových kolagenních vláken.

Vitamin C je hojně obsažen v ovoci (například v černém rybízu a citrusech) a zelenině (zejména v paprikách a košťálové zelenině).