Jak šetrně zhubnout na léto

Léto se kvapem blíží a s ním i období letních šatů a plavek. A kdo z nás v nich nechce dobře vypadat? Jak toho ale docílit? Nevhodným přístupem můžete nadělat více škody, než užitku. Rozhodně se tedy neuchylujte ke striktním dietám. Nejen, že tím svému tělu ublížíte, ale pravděpodobně u nich dlouho nevydržíte a shozená kila budou v momentě zpět. Pojďme se tedy společně podívat, jak hubnout šetrně k našemu tělu, ale zároveň efektivně a bez nechtěného jojo efektu. 

Správná strava je základ hubnutí

Zdůrazňujeme správná, nikoliv žádná. Hladovění nejen, že nefunguje, ale také ubližuje našemu tělu. S hubnutím začínejte pozvolna. Postupně nahraďte nezdravé potraviny těmi zdravými. Neznamená to, že si už nikdy nebudete moci dát tabulku čokolády nebo řízek, ale rozhodně by tyto potraviny neměly tvořit základ vašeho jídelníčku.

A kterým potravinám, že byste se tedy měli vyhnout? Vynechejte bílý cukr a pokud potřebujete sladit, nahraďte jej jiným druhem sladidla. Můžete vyzkoušet například stévii, čekankový sirup nebo eryhtritol. Stejně tak jako s cukrem buďte opatrní s nadměrným množstvím soli. Nadměrné solení má negativní vliv na naší váhu, ale i na naše zdraví. Také omezte smažené potraviny a vyhněte se pochutinám, jako jsou  brambůrky či klobásy a další uzeniny. Doslova zabijákem hubnutí jsou potom slazené nápoje a alkohol. Nahraďte je raději neslazenými čaji či čistou vodou. Pokud si do ní navíc přidáte třeba citrón a mátu, získáte nápoj, který vás skvěle osvěží v horkých letních dnech. 

Už jsme si řekli, co nejíst. Ale jak by tedy náš jídelníček měl vypadat? V první řadě by měl mít vyvážený obsah bílkovin, sacharidů a tuků. Vaše tělo díky tomu nebude strádat, a vám nebude v průběhu dne chybět energie. Myslete na dostatečné množství čerstvé zeleniny a ovoce. I když s ovocem opatrně. Jezte jej hlavně dopoledne a v pozdějších hodinách se mu spíše vyvarujte. Uzeniny a tučné maso vyměňte za ryby a další bílé maso. Pokud vás dožene chuť na tučnější druhy masa, snažte se zbavit se tučných částí a konzumovat pouze ty libové. Vhodnými potravinami jsou také mléčné výrobky, jako je například bílý jogurt, a v neposlední řadě luštěniny.  Velké oblibě se poslední dobou těší také například avokádo, quinoa či chia semínka

Důležité není pouze co jíte, ale také jak jíte.  Celý den hladovět a pak se nacpat těsně před spaním rozhodně není cesta. Jídlo si rozložte do menších porcí, které budete konzumovat v průběhu dne. Zkuste se také vyvarovat jídlu těsně před spaním. Naposledy byste měli jíst alespoň 2 hodiny před tím, než půjdete spát. 

Uvidíte, že nakonec budete příjemně překvapeni nejen tím, že klesáte na váze a máte během dne více energie, ale i tím, o kolik zajímavých a chutných složek bude váš jídelníček obohace. 

 

Nezapomínejte na pravidelný pohyb

Neznamená to, že se musíte trápit každý den hodiny v posilovně. Pokud raději trávíte čas venku, vyjděte si prostě na procházku, zaběhat, nebo třeba zajezdit na kole či kolečkových bruslích. Důležité je, aby byl pohyb pravidelný, na denní bázi. Uvidíte, že kromě pozitivního vlivu na vaše tělo, bude mít pohyb pozitivní vliv také na vaši psychiku. Při fyzické námaze se totiž uvolňuje endorfin, takzvaný hormon štěstí. 

 

Spalovače tuků

Jedná se o látky, které urychlují metabolismus a pomáhají využívat tuky jako zdroje energie, přispívají k lepší schopnosti regenerace organismu a zlepšují zásobení svalů kyslíkem. Jsou k dostání ve formě tablet, sirupů nebo koktejlů. Spalovače tuků vám pomohou s hubnutím, ale neodvedou veškerou práci za vás. Bez správného jídelníčku a bez pohybu vás ani spalovače tuků nespasí. 

A nejdůležitější rada na závěr: Nebuďte na sebe příliš tvrdí hned ze začátku. Jednotlivé návyky si pěstujte postupně. Pokud se rozhodnete překopat svůj životní styl od základů během jednoho odpoledne, nebude to pravděpodobně fungovat. Jen zlomek lidí pak totiž u nových návyků vydrží. Pravidelnost a vytrvalost jsou přitom pro hubnutí naprosto klíčové.