Postcovidový syndrom - co to je a jak se ho zbavit

Nejintenzivnější období Covidu je snad nadobro za námi, avšak zdaleka ne každý, kdo si covidovou infekcí prošel, může říct, že jsou za ním i všechny následky. Na to co je postcovidový syndrom a jak se jej zbavit, se podíváme v tomto článku.

Co to je postcovidový syndrom

Postcovidový syndrom je označení pro soubor příznaků, jenž přetrvávají po infekci SARS-CoV-2, a to po dobu delší než 12 týdnů. A o jaké příznaky, že se jedná? Těmi nejčastějšími jsou:

 

  • Chronická únava
  • Dušnost
  • Bolesti hlavy
  • Přetrvávající zvýšené teploty, bolesti v krku a kašel
  • Změny chutí a čichových vjemů
  • Bolesti kloubů a svalů

 

Postcovidovým syndromem jsou ohroženi nejvíce jinak chronicky nemocní pacienti, lidé kteří prošli vážným průběhem covidu, osoby s oslabenou imunitou, neočkovaní jedinci, kuřáci, lidé trpící obezitou a starší pacienti. 

Jak se postcovidového syndromu zbavit

Rehabilitace

V České republice vzniklo již několik rehabilitačních center zaměřených na zotavení se z postcovidového syndromu. Najdete je třeba v Brně, Berouně, Hradci Králové či Olomouci. Věnují se zejména dvěma oblastem problémů. První z nich je postižení plic, s nímž souvisejí obtíže jako dušnost nebo přetrvávající kašel. Druhou oblastí jsou potom problémy vzniklé v důsledku dlouhé hospitaizace. Jedná se zejména o problémy s pohybovou soustavou. K dispozici je v těchto rehabilitačních centrech řada odborníků od fyzioterapeutů, přes klinické logopedy až po psychology. Tyto rehabilitace je možné navštěvovat jak ambulatně, tak hospitalizačně.

Inhalační kyslíky

Dostatečné zásobení tkání kyslíkem je základem jejich správného fungování. A to zdaleka nejen v případě postcovidového syndromu. Inhalační kyslík vám dokáže pomoci nejenom v případě problémů s dušností, ale také při únavě a vyčerpání, stresu, nedostatku koncentrace, bolesti hlavy či nespavosti. Oblibě se těší také mezi sportovci a studenty. Na trhu je dostupný jak v čisté formě, tak obohacený o přírodní aroma. 

Doplňky stravy

Jako každé onemocnění, i postcovidový syndrom oslabuje naší imunitu. A bez správné imunity jsem nejen náchylnější, ale rovněž rekonvalescence trvá našemu tělu déle. Pro její posílení je vhodné užívat doplňky stravy s vitaminem C a D, zinkem a Echinaceou

V případě bolestivých kloubů, nejen vlivem postcovidového syndromu, pomohou našemu tělu doplňky stravy s kyselinou hyaluronovou, jakožto důležitou složkou synoviální tekutiny, a kolagenem, který chrání kloubní chrupavku před opotřebením. 

Abyste se zbavili problémů s nespavostí a únavou, je v první řadě nutné dodržovat několik následujících pravidel. Vytvořte si pravidelný spánkový režim. Pokud chodíte spát jednou v deset večer, podruhé ve tři hodiny ráno a vstáváte po poledni, nemůžete se vašemu tělu divit, že je zmatené. Snažte se tedy chodit spát pravidelně ve stejný čas a stejně tak vstávejte. Před spaním vynechte nápoje obsahující kofein a těžká jídla. Spěte v zatemněné, ale dobře vyvětrané místnosti a místo příspěvků na sociálních sítích si před spaním raději přečtěte knihu. Z doplňků stravy jsou vhodné bylinné přípravky s obsahem třezalky, kozlíku, mučenky či meduňky.

Nezapomínejte na pravidelný pohyb

Pravidelný pohyb prospívá nejen našemu tělu, ale také naší mysli. Jenom myslete na to, že se nic nemá přehánět. Při rekonvalescenci je důležité se nepřepínat. Úplně tak postačí, když si na začátek naordinujete krátkou procházku a postupně ji můžete prodlužovat v případě, že vám to vaše tělo dovolí. 

 .
.
.