Kyselina hyaluronová nejen na krásu

 

Kyselina hyaluronová bývá stále oblíbenější přísadou přípravků na pleť a vlasy. Není divu, má na ně opravdu blahodárný vliv. Má však i mnohá další využití. Věděli jste například, že pomáhá při spálení od sluníčka nebo při hojení jizev, ať už po úrazu, tak třeba po tetování? Nebo že vám pomůže při léčbě artritidy či při bolesti kloubů? Pojďme se v následujícím článku podívat na to, jak to s ní tedy je, a k čemu všemu je nám prospěšná.

 

 

Kyselina hyaluronová se běžně nachází v našem těle. Je to polysacharid tvořící jednu z hlavních složek mezibuněčných prostor, pojivových tkání, kostí, kloubů i kůži. Díky své enormní schopnosti vázat vodu má důležitou hydratační schopnost pro pokožku a tkáně. Jediný gram kyseliny hyaluronové dovede vázat až 6 litrů vody.

 

Vliv kyseliny hyaluronové na klouby

Kyselina hyaluronová je důležitou součástí synoviální tekutiny, která chrání klouby před nadměrnými nárazy a třením. Klouby se tak pomaleji opotřebovávají. Aby mohla synoviální tekutina plnit svou funkci, musí obsahovat dostatečné množství potřebných živin. Jejich úbytek má, kromě rychlejšího opotřebení kloubů, za následek nedostatečnou výživu chrupavky, což může vést ke ztrátě její elasticity. To může v konečném důsledku vést až k problémům, jako jsou bolesti kloubů a artritida. K úbytku živin v synoviální tekutině dochází například v důsledku zánětu kostí a kloubů. Kyselina hyaluronová napomáhá k prevenci těchto zánětů, a tím chrání klouby, ulevuje od bolesti a zlepšuje jejich pohyblivost. 

 

Jizvy, rány, popáleniny a hojení tetování

Při porušení tkáně dochází ke zvýšené tvorbě kolagenu. Kyselina hyaluronová podporuje tvorbu kožních buněk, které mají za úkol vyprodukovaný kolagen rozložit. Pokud jej tyto kožní buňky nestíhají rozkládat, kolagen se hromadí a tím vznikají jizvy. Kyselina hyaluronová pomáhá regulovat rozklad kolagenu, čímž urychluje proces hojení a eliminuje tak vznik nevzhledných jizev. Rovněž tvoří bariéru před viry a bakteriemi, čímž napomáhá tlumení zánětů v pokožce. Je tedy dobrým pomocníkem i v případě, že se potýkáte s akné nebo pokud se spálíte od sluníčka.

Vhod přijde kyselina hyaluronová i nadšencům tetování. Jistě víte, jak důležité je se o tetování zejména během prvních dnů starat. Při nevhodné péči se bude vaše tetování nejen hojit déle, ale kromě jizev a ztráty pigmentu si můžete zadělat i na zdravotní potíže. Jak již bylo řečeno, kyselina hyaluronová chrání před vniknutím virů a bakterií a pomůže tak ochránit vás a vaše tetování před záněty a nepříjemnými komplikacemi.

 

Synergie kyseliny hyaluronové a kolagenu

Obdobné účinky jako kyselina hyaluronová má také kolagen. Tyto dvě látky se skvěle doplňují a vzájemně si zvyšují svou účinnost, a tak jsou oblíbenou kombinací kosmetických přípravků a doplňků stravy. Stejně jako kyselina hyaluronovou, i kolagen si umí tělo vytvořit samo. Produkce obou těchto složek však spolu se zvyšujícím se věkem klesá, a je tak na místě je doplňovat. Jejich pravidelné užívání chrání vaši pokožku, vlasy, nehty, klouby a dokonce i zuby.

 

Jak vybrat tu správnou kyselinu hyaluronovou

Na trhu dnes existuje velké množství různých přípravků obsahujících kyselinu hyaluronovou. Kyselina hyaluronová se vyskytuje v několika různých formách, z nichž každá má na lidské tělo odlišný účinek, a při výběru konkrétního přípravku je potřeba mít toto na paměti. Důležitá je velikost molekul. V závislosti na své velikosti dokáží molekuly projít do různých vrstev pokožky a kloubů, a mohou tak účinně pomáhat tam, kde je třeba. Vhodné je zvolit nízkomolekulární až středněmolekulární formy, s velikostí molekuly okolo 600 kDa (daltonů). Vysokomolekulární formy působí pozitivně na povrch pokožky, avšak nejsou schopny proniknout do hlubších vrstev a mají tak pouze krátkodobý účinek.