Jak na kvalitní spánek

Cítíte se po ránu unavení, a to i přes to, že jste spánku věnovali dostatek času? Problém možná nebude v jeho délce, ale v jeho kvalitě. Není totiž spánek jako spánek. Kvalitní spánek je přitom extrémně důležitý nejen pro naše tělo, ale i pro naši mysl. Pojďme se proto společně podívat na to, jak zvýšit jeho kvalitu a cítit se tak po ránu svěží a plní energie.

Jak spánek funguje

Fáze spánku jsou v zásadě dvě. Jedná se o NREM fázi a REM fázi. Tyto fáze se během noci vzájemně střídají, a právě kvalita druhé zmíněné je nejdůležitější. Dochází totiž během ní k ukládání nově nabytých informací a tělu se dostává potřebného odpočinku. Nedostatek REM spánku vede nejen k tomu, že se na druhý den cítíte unavení a vyčerpaní, ale také negativně ovlivňuje metabolismus, a při dlouhodobém nedostatku může vést až ke zhoršení paměti a poruchám soustředění.

 

5 tipů, jak na kvalitní spánek

Nastavte si pravidelný režim

Naše tělo je řízeno takzvaným cirkadiánním rytmem. Jedná se o jakési vnitřní hodiny, díky kterým naše tělo pozná, mimo jiné, kdy má utlumit fyziologické funkce. I když to pro mnohé z nás může být problematické, je velice důležité naučit se chodit spát a vstávat, alespoň přibližně, ve stejný čas. V opačném případě bude naše tělo zmatené a náš spánek bude méně kvalitní.

 

Pozor na kofeinové nápoje

Kofein působí v našem těle až 6 hodin po jeho konzumaci. Vyvarujte se proto kofeinovým nápojům v odpoledních a večerních hodinách. Nejedná se pouze o kávu. Velké množství kofeinu obsahují také čaje nebo třeba cola.

 

Vyměňte mobil za knihu  

Modré světlo, které vyzařují mobilní telefony a laptopy, narušuje opět cirkadiánní rytmy. Pokud se tomuto světlu vystavujete před spaním, přimějete si vaše tělo myslet, že je stále den. To vede ke snížené produkci spánkového hormonu melatoninu, a tím pádem ke zhoršení kvality vašeho spánku. Zkuste si tak raději před spaním místo nejnovějších příspěvků na sociálních sítích přečíst raději pár stránek z vaší oblíbené knihy.

 

Spěte ve vyvětrané, chladné a zatemněné místnosti

Není nic jednoduššího, než si před spaním na pár minut otevřít okno. Důvodů pro to existuje hned několik. Jednak pustíte do místnosti čerstvý vzduch a druhak snížíte teplotu. Díky čerstvému a chladnějšímu vzduchu se vám bude mnohem lépe usínat. 

 

Druhé pravidlo opět souvisí s melatoninem. Čím více totiž bude v místnosti světla, tím méně se bude melatoninu tvořit, a tím méně kvalitní bude váš spánek. Pokud je to tedy možné, snažte se situovat ložnici tak, aby vám do okna nesvítilo pouliční osvětlení a neváhejte investovat do kvalitním závěsů. 

 

Doplňky stravy podporující kvalitní spánek

Před tím, než sáhnete po práškách na spaní, zkuste na to jít přírodní cestou. Existuje množství bylinek, které vám se spánkem pomohou a zároveň jsou šetrné k vašemu organismu. Mezi ty nejznámější a nejoblíbenější patří meduňka, třezalka, mučenka, heřmánek, chmel, levandule či kozlík lékařský. Dejte si tak před spaním šálek čajové směsi z uvedených bylinek a uvidíte, že budete spát mnohem lépe. Ti z vás, kteří nejsou zrovna milovníci čajů, mohou využít také doplňků stravy ve formě tobolek. Kromě zmíněných bylinek obsahují další přírodní látky navozující klidný a hluboký spánek.

Spánek můžete podpořit také například polštářkem naplněným výše uvedenými bylinkami. Kromě toho, že vám bude lépe usínat, budete mít také příjemně provoněnou ložnici.