Hořčík v roli pomocníka při boji se stresem

V dnešní době je stres běžnou každodenní součástí života většiny z nás. Stres má velký vliv nejen na naši psychiku, ale také na naše fyzické zdraví. Dlouhodobý stres může vést nejen ke zhoršení kvality vlasů a pleti, ale také k mnohem závažnějším  zdravotním problémům. Hořčík dokáže v boji proti stresu výrazně pomoci a to přírodní cestou. Pojďme se podívat, jak hořčík souvisí se stresem a jak lze správnou hladinu hořčíku doplňovat, ať už přirozenou stravou anebo v podobě hořčíkových kapslí či olejů.

Hořčík a stres

Hořčík hraje důležitou roli při uvolňování stresového hormonu kortizolu. Při nadměrném stresu se kortizolu produkuje nadbytek. Nadbytek kortizolu má negativní vliv na naše tělo. Jeho zvýšená hladina je spojována s rozvojem úzkosti a depresemi, poruchami učení, nespavostí, poškozením imunitního systému, zvýšením cholesterolu a krevního tlaku, vznikem srdečních chorob a dokonce s onemocněními, jako jsou nádory nadledvin či hypofýzy. Hořčík hladinu kortizolu snižuje. Kromě toho hořčík podporuje správnou funkci krevního oběhu, a působí tak preventivně proti migrénám.

Kromě pozitivního vlivu na správnou hladinu kortizolu má hořčík vliv na řadu důležitých procesů v našem těle. Hraje klíčovou roli v metabolických procesech, podporuje zdravé srdce, cévy a kosti a je důležitým minerálem pro imunitní systém. Rovněž odvádí toxiny z těla, podporuje kvalitní spánek a má důležitou roli při vstřebávání vápníku.

Přírodní zdroje hořčíku

Doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje mezi 300 a 400 mg denně. Základem pro udržování jeho potřebné hladiny je vyvážená strava. Mezi na hořčík bohaté potraviny se řadí zejména nejrůznější ořechy a semínka, listová zelenina, luštěniny, banány, avokádo a k radosti mnohých z nás také čokoláda. Ovšem pouze ta kvalitní hořká s vysokým obsahem kakaa. Jako u řady dalších vitamínů a minerálů, i zde platí, že je nejlepší potraviny přijímat v syrovém stavu, bez zbytečných tepelných úprav.

Doplňky stravy s hořčíkem

V dnešní uspěchané době není na pořádné jídlo kolikrát čas, a tak se mnohdy odbýváme ne příliš vhodnou stravou ve formě fast foodů, všelijakých toastů a podobně. A právě hořčík je jedním z minerálů, který chybí našemu tělu nejčastěji. V případě, že nejsme schopni doplnit si hladinu hořčíku přirozenou cestou, můžeme využít některého z doplňků stravy, kterých je na trhu spousta. Obzvláště sportovci, starší lidé či těhotné ženy by měli dbát na zvýšený příjem hořčíku. Možnosti jsou v zásadě dvě. Buď užívání doplňků stravy, kdy hořčík užíváme vnitřně anebo používání hořčíkových olejů, které se aplikují přímo na pokožku. 

Hořčíkové kapsle

Mezi nejznámější metody, jak doplnit hladinu hořčíku patří hořčíkové kapsle. Při jejich výběru je potřeba zaměřit se na formu hořčíku, který je v produktu obsažen. Tuto informaci naleznete v příbalových letácích. Rozdílné formy hořčíku se rozdílně vstřebávají. Nejsnadněji se vstřebává dicitrátová forma. 

 

Hořčíkový olej

Hořčíkové kapsle zná asi každý, ale už jste slyšeli o hořčíkovém oleji? Hořčíkový olej je určený k aplikaci přímo na pokožku. Je vhodnou volbou zejména v případech, kdy chceme účinky hořčíku zacílit na konkrétní místo, například v případě svalových křečí či bolesti hlavy. Při aplikaci na pokožku se hořčík také rychleji vstřebává a dříve se tak dostane do krevního oběhu a zbaví nás bolesti. Olej se jednoduše nastříká na postižené místo, nechá několik minut působit a poté setře. Pokud vás bude olej při první aplikaci pálit, můžete jej naředit vodou.

 

 

Hořčík sice nezbaví náš život stresu, ale pomůže tělu se lépe vyrovnat s jeho neblahými účinky.