5 tipů, jak zvýšit svůj pracovní výkon a soustředěnost

Valí se na vás jeden úkol za druhým a při pohledu do diáře vás jímá hrůza? Nevíte kam dříve skočit, a tak raději úkoly odkládáte a v důsledku stresu se oddáváte prokrastinaci? Rádi byste zvýšili svůj pracovní výkon tak, abyste vše s přehledem zvládli, ale nevíte jak na to? Nezoufejte, máme pro vás pár tipů. 

Udělejte si pohodlí a nastolte pořádek

Prostředí má na náš pracovní výkon zásadní vliv. Je proto důležité upravit si jej tak, abychom se cítili co nejlépe. Důležitým krokem je odstranit z pracovního místa veškeré předměty, které ke své práci nepotřebujete. Kromě toho, že by vás tyto předměty mohly zbytečně rozptylovat, bude se vám snadněji udržovat čistota a pořádek. A v čistém, uklizeném prostředí se vám bude pracovat o mnoho lépe.

V případě, že neradi pracujete v naprostém tichu, pusťte si hudbu. Je dokázáno, že dobře zvolená hudba má pozitivní vliv na soustředěnost a tedy i pracovní výkon. Doporučuje se vybírat hudbu bez textu, případně v cizím jazyce, kterému nerozumíte. Vhodnou volbou je také vážná hudba.

 

Dodržujte pitný režim

Dodržování pitného režimu není důležité pouze pro fyziologické funkce, ale také pro ty duševní. Nedostatek tekutin vede k únavě, úbytku koncentrace a produktivity. Vhodné je sáhnout po čisté vodě, naopak  vyvarovat byste se měli přeslazeným nápojům. Pokud patříte k milovníkům kávy, mějte na paměti, že káva naopak dehydratuje, a každý šálek kávy byste tak měli doplnit sklenicí vody. I zde však platí, že všeho moc škodí. Nadměrné pití  může vést ke zdravotním problémům. 

 

Dopřejte svému tělu vhodnou stravu

Málokomu z nás se dobře pracuje s prázdným žaludkem, ale při výběru oběda bychom měli být opatrní. Dejte si raději lehký salát s masem, než guláš se šesti. Po těžkém obědě se budete cítit unavení a váš pracovní výkon se sníží. Vhodné  jsou spíše přírodní, méně zpracované potraviny. Naopak vyhnout byste se měli rafinovaným cukrům, výrobkům z bílé mouky či fast foodu. 

Pracovní výkon a soustředěnost můžete zlepšit také přísunem správných živin. Z minerálů je to zejména hořčík, zinek, vápník či železo, z vitaminů hlavně vitaminy C, E, B a cholin. Velice pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku mají také omega-3 mastné kyseliny, obsažené zejména v rybách a mořských plodech, lecitin nebo třeba notoricky známá Ginkgo biloba. Vyzkoušet můžete také různé doplňky stravy podporující paměť a soustředění, které v sobě kombinují několik látek najednou. 

Dopřejte si čerstvý vzduch

Nezanedbatelnou roli hraje přístup k čerstvému vzduchu. Vydýchaný vzduch vede stejně, jako nedostatek tekutin k únavě a horší koncentraci. Je proto vhodné umístit pracovní stůl v blízkosti okna, pravidelně větrat a zajistit dobrou cirkulaci vzduchu v místnosti. Od věci není ani krátká procházka. Bude vás to sice stát pár minut navíc, ale uvidíte, že vám po takové procházce půjde práce daleko lépe od ruky a úkoly zvládnete splnit v kratším čase.

 

Odstraňte rušivé elementy

Tak, konečně jste si vytvořili ideální pracovní prostředí a můžete se pustit do práce. Jenže místo koncentrace se dostaví nutkání sáhnout po telefonu a ještě “naposledy” zkontrolovat sociální sítě, či odpovědět na zprávu od přítele? Pak zkuste následující triky.

  • Vypněte si notifikace – můžete zkusit vypnou také připojení k wifi, nebo nastavit rovnou třeba režim letadlo, pokud pro svou práci telefon nepotřebujete.
  • Aplikace – dnes existuje množství mobilních aplikací, které mají za cíl s tímto problémem pomoci. Můžete vyzkoušet například aplikaci Forest.
  • Stanovte si rozvrh, ve kterých časech můžete navštěvovat určité webové stránky – využít můžete třeba jednoduché rozšíření chromu Web Site blocker.
  • Dejte svému okolí vědět, že nechcete být rušeni.