5 tipů, jak zatočit s akné

Také byste chtěli mít krásnou pleť, ale trápí vás akné a další nedokonalosti? Předně je potřeba si říct, že boj s akné není běh na krátkou trať, nezmizí přes noc. S trochou trpělivosti, správných návyků a vhodnou výživou se ale dá stav vaší pleti výrazně zlepšit. Co byste tedy měli dodržovat a co naopak vaší pleti neprospívá se dočtete v následujícím článku.  

Dbejte na vyváženou stravu a omezte nevhodné potraviny

Jste to, co jíte. To neplatí pouze o postavě, ale také o pleti. Potraviny, které jíte se odráží na vaší pleti více, než jste si možná mysleli. Dbejte proto na zdravou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů. Zařaďte do jídelníčku potraviny a doplňky stravy bohaté na zinek, selen, rybí olej a vitaminy A a E. Naopak omezte potraviny, které pleti neprospívají. Naprostým zabijákem pro pleť jsou smažená jídla, cukry a alkoholické nápoje. Možná ještě větším prohřeškem vůči pleti, než je pití alkoholu, je kouření. Kromě škodlivin, které dostáváte do vašeho těla se v pórech usazují nečistoty z cigaretového kouře. 

 

Hydratujte

Nejen zvenčí, ale také zevnitř. Voda je základem pro lidské tělo a pleť není výjimkou. Dehydratovaná pokožka má narušené složení lipidové vrstvy, která tvoří přirozenou bariéru před působením vnějších vlivů, nečistot a bakterií. Pleť je tak nejen náchylnější k těmto vlivům, ale také dříve stárne. Jak už bylo řečeno, cukry vaší pleti neprospívají, zkuste se tedy vyhnout slazeným nápojům a raději místo toho sáhněte po čisté vodě nebo zeleném čaji. Ten je skvělým antioxidantem a pomůže vám tak v boji s nedokonalostmi. 

 

Dopřejte si kvalitní spánek a eliminujte stres

Nedostatek spánku a stres se na vaší pleti nemile podepíše. Během spánku má tělo čas se regenerovat. Pokud mu tento čas nedopřejete, regenerace nebude moci správně proběhnout. Nedostatek spánku přispívá také k dehydrataci, a ta, jak už jsme si řekli, vaší pleti také neprospívá.

Stres je téma, které by samo o sobě vydalo na samostatný článek.  Vyplavuje se při něm hormon kortizol, který má za následek, mimo jiné, zhoršený stav pleti. 

 

Správně o pleť pečujte

O pleť je potřeba se pravidelně starat. Základem je čistota. Pokud tedy chodíte spát s nalíčeným obličejem, nedělejte to. Pleť si každé ráno a večer umyjte, abyste ji zbavili nahromaděných nečistot. Můžete vyzkoušet například mycí gel, pěnu či pleťovou vodu. Vhodné je použít také peeling pro každodenní použití, který zbaví vaši pleť odumřelých buněk. Na takto vyčištěnou pleť aplikujte hydratační krém, případně masku. Výbornou pomůckou je také mycí konjaková houba. Snadno se s ní zachází, je velice příjemná na pleť a obsahuje mnoho důležitých minerálů. Poohlédněte se po přípravcích určených přímo na problematickou pleť a zkuste vynechat ty s obsahem alkoholu. Každé pleti ale vyhovuje něco jiného a je proto potřeba najít si přípravky, které budou vyhovovat právě té vaší. Mějte však na paměti, že i tady platí, že všeho moc škodí. Nadměrným a příliš agresivním mytím byste pleť mohli vysušit a zbytečně podráždit.

Kromě pravidelné péče byste měli myslet také na to, aby jste pleť udržovali v čistotě. Vyhraďte si samostatný ručník, který budete používat pouze na obličej a pravidelně ho měnit, nejlépe každý den. V průběhu dne si pak zkuste na pleť co nejméně sahat. Zbytečně si na ni tak přenášíte bakterie a nečistoty.

 

Pupínky si nevymačkávejte

Nikdy, za žádnou cenu. Naděláte tím více škody, než užitku. Riskujete, že si do rány zanesete infekci a koledujete si tak o zánět. Navíc vám po vymáčknutém pupínku mohou zůstat jizvy. Nechte pupínek buď přirozeně zahojit, nebo ho ošetřete vhodným přípravkem. Zamezíte tak jeho zvětšení a nepěknému zčervenání a předejdete případným zánětům.

 

V případě vážnějších problémů se neváhejte obrátit na kožního lékaře. Dermatolog vám poradí a určí vhodnou léčbu.